Obračun zarada za neupućene

Svi smo se mi zaposleni sretali u životu sa zloglasnim „platnim listićem“, koji dobijamo jednom ili dva puta mesečno, koji svaki put pogledamo sa nadom da ćemo nešto na njemu razumeti i koji svaki put posle minute gledanja odložimo jer nam izgleda kao neki magični listić prepun nekih cifara koje nam nemaju nikakvog smisla i na kome jedino kao razumemo neto iznos.

Za neke od nas koji su preduzetnici koji sebi i svojim zaposlenima obračunavaju zaradu, proces obračuna zarada je takođe vrsta magije koja se svodi na to da nam sveznajući knjigovođa jednom mesečno javi koliko para da prebacimo na koji račun i pošalje nam hrpu papira koje moramo da potpišemo i predamo na određena mesta.

Obračun zarada, iako kompleksan, nije komplikovan. Svako koga zanima da nauči kako se radi obračun zarada, može to da relativno brzo i lako nauči, bez ikakvog potrebnog predznanja ekonomije i računovodstva.

Mi, članovi Nivatech tima, smo u zadnjih godinu dana radeći na najprostijem programu za obračun zarada Papiri proveli stotine sati proučavajući zakone, čitajući propise, razgovarajući sa knjigovođama i tokom tih godinu dana smo (nadamo se bar) naučili dosta stvari  koje ovim putem želimo da podelimo sa svima vama koji želite da razumete kako i zašto.

Ovo je serija tekstova namenjena Vama znatiželjnima.

Materijal za učenje obračuna zarada na ovom sajtu je organizovan u niz tema koje možete čitati redom (naša preporuka) ili po slobodnom nahođenju po tome koja vas oblast zanima.

Struktura zarade

Obračun zarade

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*